Anglická vanilková omáčka
Suroviny:
1/2 l smetany
5-6 žloutků
vanilka (buď rozříznutý lusk nebo špetka mleté)
100 g cukru
1 kávová lžička kukuřičného škrobu.
Postup:
Můžeme pracovat dvěma způsoby, je na vás, který si vyberete:
1) Žloutky a cukr ušleháme do husté světlé pěny. Smetanu, škrob a vanilku uvedeme k varu a postupně za stálého šlehání ji přiléváme ke žloutkové pěně. Znovu dáme nad plamen a zahřejeme těsně k bodu varu. Po zchladnutí vyjmeme vanilkový lusk.
2) Pracujeme ve vodní lázni. Vše smícháme a pak ve vodní lázni - voda ale nesmí vřít, jinak se žloutky srazí - šleháme do zhoustnutí.
Podáváme vlažné nebo v pokojové teplotě. Ale i vychlazená je výborná.
Já jsem podávala s čerstvými malinami.