Rybízový koláč se sněhovou krustou
Suroviny:
Těsto:
50 g másla
100 g krupicového cukru
3 lžíce vody
3 žloutky
250 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
malá špetka soli
asi 1 dl mléka - podle potřeby i víc.
Krusta:
3 bílky
150-200 g krupicového cukru
lžička skořice
300 g omytého a okapaného rybízu.
Postup:
Změklé máslo třeme s cukrem do pěny, zašleháme žloutky a vodu, vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko podle potřeby tak, aby vzniklo těsto jako na bábovku.
Těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a předpečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Nepéct moc, jen co povrch zpevní.
Mezitím vyšleháme bílky do pěny, zašleháme do nich cukr a skořici a vyšleháme dohusta. Pak lehce vmícháme připravený rybíz. Hmotu natřeme na předpečené těsto a dopečeme, dokud sníh nezrůžoví.
Pozn.: Nejlepší je hned čerstvý
Těsta je málo, na normálním plechu vznikne opravdu nízký koláč, ale my to tak máme rádi. Kdo chce, může těsto dát na menší plech nebo do kulaté koláčové formy.
Komentáře
Přehled komentářů
Zkusila jsem upéct a pro velký úspěch musím dneska opakovat. Výborný.
Rybízový koláč
(Zdena, 7. 8. 2013 22:49)dnes jsem upekla rybízový koláč a je výborný musím pochválit...
Rybízový koláč
(Jitka, 20. 7. 2022 14:44)