Pouťové (posvícenské) koláče
Suroviny:
Těsto:
600 g hladké mouky
150 g másla (ale lepší je polovinu másla nahradit dobrým domácím sádlem)
3 dl mléka
4-5 žloutků
15 g droždí
špetka soli
100-120 g cukru
citronová kůra
1 vejce na potření
Tvarohová nádivka:
250 g hustého tvarohu
2 žloutky, 1 bílek na sníh
trošku mléka
cukr podle chuti
citronová kůra
rozinky
Povidlová nádivka:
150 g švestkových povidel
lžíce rumu
strouhaný perník
žmolenka
Maková nádivka:
150 g mletého máku
1/3 l mléka
80 g cukru
20 g másla
špetka skořice
citronová kůra
žmolenka nebo mandle
Postup:
Pomohla mi pekárna, do které dávám tuk pouze změklý, nakrájený na kostičky. Ale lze i klasicky: droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přidáme vlažné mléko, žloutky, citronovou kůru, mouku smíchanou se solí, promícháme a nakonec vmícháme změklý tuk a zaděláme vláčné nelepivé těsto.
Necháme kynout, mezitím si připravíme náplně.
Tvarohová: Tvaroh rozmícháme se žloutky, cukrem a citronovou kůrou, případně zředíme trošičkou mléka, ale nesmí ho být moc, nádivka musí zůstat jako hustá kaše. Řídkou nádivku zahustíme troškou vanilkového pudinkového prášku. Do hotové nádivky opatrně vmícháme hustý sníh z bílku.Navrch zdobíme rozinkami.
Povidlová: Do povidel vmícháme trošku rumu a zahustíme strouhaným perníkem, který zaručí, že povidla nepotečou. Zdobíme žmolenkou.
Maková: mák svaříme s mlékem, cukrem a máslem, ochutíme skořicí a citronovou kůrou. Necháme vychladnout. Zdobíme žmolenkou nebo půlkami oloupaných mandlí.
Z vykynutého těsta odebíráme malé kousky těsta (asi 20 g), z kterých vytvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a položíme na plech na pečení vyložený papírem nebo fólií na pečení a nebo jen vymazaný tukem. Necháme chvíli kynout, pak v kuličce vytvoříme důlek (dobře to jde ranečkem mouky - asi 1 polévková lžíce - svázaným v kousku čistého plátna), naplníme náplní a ozdobíme.
Můžete také těsto rozválet na asi 1 cm tlustou placku, vykrojit menší kolečka, udělat důlek a naplnit. Je to pracnější, ale koláčky máte hezky stejné. Moje babička ale používala první postup, koláčky jsou takové buclaté .
Necháme znovu dokynout, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C.