Obrácený šťavnatý hruškový koláč s černým pivem
Suroviny:
Těsto:
250 ml černého piva
6 lžic medu
1/2 lžičky sody
4 vejce
100 g hnědého cukru
175 ml oleje
140 g špaldové (nebo polohrubé) mouky
130 g hladké mouky
špetka soli
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
vrchovatá lžička perníkového koření
10 g oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek - vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň) čerstvého zázvoru.
Karamelizované hrušky:
1 kg hrušek
citronová šťáva
100 g hnědého cukru
50 g másla
rovná lžička perníkového koření.
Postup:
Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme.
Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout. Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením.
Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem.
Koláč je šťavnatý a velice chutný.