Makoví ježci
Suroviny:
Těsto:
115 g hrubé mouky
115 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
35 g moučkového cukru
80 g másla
1 žloutek
trošku mléka podle potřeby.
Maková nádivka:
1 hrnek mletého máku
1 hrnek mléka
5 lžic krupicového cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
špetka mleté skořice
citronová kůra.
bílek na potření
Postup:
Nejdříve si uvaříme makovou nádivku: Mléko uvedeme do varu, přidáme mletý mák a za stálého míchání (pozor - připaluje se) chvilku povaříme. Ještě teplé osladíme krupicovým a vanilkovým cukrem.
Poté přidáme citronovou kůru a skořici, promícháme a necháme vychladnout.
Do mouky prosáté s cukrem a kypříkem přidáme žloutek, nasekané máslo a po lžících opatrně mléko a vytvoříme těsto asi jako linecké. Necháme ho 10 minut odpočinout. Pak rozválíme, vykrájíme kolečka, plníme nádivkou, spojíme k sobě jako taštičku, položíme "švem" dolů, jeden konec v ruce zahneme dospod = prdelka, druhý konec vytvarujeme jako čumáček.
Potřeme rozšlehaným bílkem a nůžkama nastříháme bodliny (nůžky vedeme šikmo k tělíčku). Položíme na plech vyložený papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Zchladlým ježkům uděláme rozehřátou čokoládou očička.