Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Frgály

22. 3. 2020

hruskovy-frgal.jpgSuroviny:  4 koláče

Těsto:

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

125 g změklého másla (nebo 1/2 na 1/2 máslo a dobré sádlo)

250 ml mléka

citronová kůra

100 g cukru krupice

30 g droždí

špetka soli

3-4 žloutky

1 lžíce rumu

1 bílek na potření

Nádivka:

hrušková povidla

skořice

Drobenka:

100 g másla

100 g polohrubé mouky

50 g cukru krupice

Postup:

Proti jiným kynutým těstům se zde přidává nerozehřátý, jen změklý tuk až nakonec. Je to proto, že mouka zpočátku lépe nasaje tekutinu a nebrání jí obalení tukem. Vzniklé těsto je hebké a jemné.

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, osladíme, přidáme žloutky, kůru, mouku a sůl a promícháme. Chvíli hněteme a pak zapracujeme změklý tuk. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na kulatou placku, potřeme náplní, ochutíme skořicí, posypeme drobenkou. Po opětovném vykynutí potřeme okraje koláčů bílkem rozšlehaným s troškou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění.

Pozn.: hrušková náplň je tradiční, ale existují i jiné - tvarohové, borůvkové a pod.