Frgály
Suroviny: 4 koláče
Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
125 g změklého másla (nebo 1/2 na 1/2 máslo a dobré sádlo)
250 ml mléka
citronová kůra
100 g cukru krupice
30 g droždí
špetka soli
3-4 žloutky
1 lžíce rumu
1 bílek na potření
Nádivka:
hrušková povidla
skořice
Drobenka:
100 g másla
100 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
Postup:
Proti jiným kynutým těstům se zde přidává nerozehřátý, jen změklý tuk až nakonec. Je to proto, že mouka zpočátku lépe nasaje tekutinu a nebrání jí obalení tukem. Vzniklé těsto je hebké a jemné.
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, osladíme, přidáme žloutky, kůru, mouku a sůl a promícháme. Chvíli hněteme a pak zapracujeme změklý tuk. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na kulatou placku, potřeme náplní, ochutíme skořicí, posypeme drobenkou. Po opětovném vykynutí potřeme okraje koláčů bílkem rozšlehaným s troškou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění.
Pozn.: hrušková náplň je tradiční, ale existují i jiné - tvarohové, borůvkové a pod.