Biskupský chlebíček se sušeným ovocem
Suroviny:
200 g másla
350 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
40 g vlašských ořechů
4 vejce
50 ml rumu
60 g rozinek
70 g ostatního sušeného ovoce - např. meruňky, švestky, třešně.
čerstvá citronová a pomerančová kůra
1 prášek do pečiva (13 g)
1 vanilkový cukr
70 ml podmáslí nebo mléka
špetka soli
mouka a trochu másla na vymazání a vysypání formy
100 g čokolády nebo čokoládové polevy
Postup:
Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě.
Máslo, sůl a oba cukry ušleháme do pěny. Za stálého šlehání přidáme postupně celá vejce a přilijeme rum.
Mouku posijeme s práškem do pečiva. Přidáme sekané ořechy a překrájené sušené ovoce i rozinky, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru.
Sypkou a máslovou směs smícháme a přimícháme podmáslí.
Vše nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě při 160°C asi 50-60 minut.
Upečený moučník (poznáme podle špejle - po vytažení je suchá) necháme vychladnout na mřížce a polijeme rozehřátou čokoládou.