Bavorské vdolečky
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
špetka soli
12 g droždí
50 g másla
2 žloutky
citronová kůra
asi 200 ml mléka
50 g cukru
olej s přepuštěným máslem na smažení
dobrý džem nebo povidla, tvaroh, kysaná smetana, příp. ušlehaná šlehačka
Postup:
Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme vzejít. Do osolené mouky přidáme citronovou kůru, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Může nám pomoci robot nebo domácí pekárna.
Vykynuté těsto rozválíme na 1,5 cm silný plát, vykrájíme kolečka a znovu necháme nakynout.
Na hluboké pánvi rozpálíme přepuštěné máslo s olejem. Tuku musí být dost, vdolečky musí plavat.
Těsně před smažením v každém vdolku uděláme prstem důlek, smažíme na středně vysokou teplotu nejdříve důlkem dolů, pak otočíme a dosmažíme.
Necháme odsát tuk, potřeme džemem a ozdobíme podle chuti.