Fish and chips (Anglická smažená ryba s hranolkami)
Nikdy v životě jsem nejedla originál, protože jsem bohužel nikdy nebyla na Britském souostroví. Jídlo znám z literatury a vždycky mě lákalo. Pouze představa jídla zabaleného do novin mi dost vadila. To už prý je leckde minulost, tuto baštu balí do normálního papíru nebo kartonové krabice. Aspoň že tak :)
Recept jsem odkoukala už před časem od své kamarádky Mileny
http://chalupnikovi.com/recepty/ , trošku jsem si ho upravila podle našich chutí a musím říct, že takto usmažené rybky nám chutnají natolik, že se k nim vracíme pravidelně ;-)
Suroviny:
Brambory
4 filety z tresky bez kosti
citron
popř. i limetka
sůl
olej a kousek másla na smažení.
Těstíčko:
1 vejce
asi 1 dl světlého piva
lžička cukru
sůl
hladká mouka asi 50 g
lžíce drobně sekané petrželky.
Postup:
Hned ráno oškrabeme brambory, rozkrojíme podélně na čtvrtiny a namočíme je do studené vody. Během dopoledne vodu dvakrát vyměníme. Milena ale brambory připravuje už den předem a nechá do druhého dne. Jenže já vždycky zapomenu :)
Vodu v hrnci přivedeme k varu a vsypeme odmáčené brambory. Předvaříme 5 minut a slijeme, rozhrneme, aby z nich vyšla pára. Filety z tresky necháme rozmrazit a vymačkáme z nich opatrně rukama vodu. Maso pak nebude blátivé.
Pak brambory opékáme na směsi oleje a másla, dokud nejsou křupavé a červené. Solíme až na talíři, jinak přestanou křupat.
Žloutek rozmícháme s pivem a cukrem, osolíme, vmícháme mouku a tuhý sníh z bílku. Můžete ale pracovat s celým vajíčkem a přidat trošku prášku do pečiva, ale sníh těstíčko lépe nadlehčí :) Těstíčko musí být tak husté, aby z ryby nestékalo. Podle potřeby doředíme troškou piva nebo naopak víc zahustíme moukou. Lehce vmícháme petrželku.
Filety ryb podle chuti a zvyku ještě trochu osolíme, namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena.
Podáváme s bramborami, rybu pokapeme nezbytnou citronovou šťávou a podle Mileny jsme letos zkusili pokapat brambory limetkou. Dostaly tím pro nás zcela nový rozměr, byly svěží. Ale zkoušejte to opatrně, ne každému bude tato chuť brambor vyhovovat