Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Fish and chips (Anglická smažená ryba s hranolkami)

24. 11. 2013

Nikdy v životě jsem nejedla originál, protože jsem bohužel nikdy nebyla na Britském souostroví. Jídlo znám z literatury a vždycky mě lákalo. Pouze představa jídla zabaleného do novin mi dost vadila. To už prý je leckde minulost, tuto baštu balí do normálního papíru nebo kartonové krabice. Aspoň že tak :)

Recept jsem odkoukala už před časem od své kamarádky Mileny

 http://chalupnikovi.com/recepty/ , trošku jsem si ho upravila podle našich chutí a musím říct, že takto usmažené rybky nám chutnají natolik, že se k nim vracíme pravidelně ;-)

Suroviny:

Brambory

4 filety z tresky bez kosti

citron

popř. i limetka

sůl

olej a kousek másla na smažení.

Těstíčko:

1 vejce

asi 1 dl světlého piva

lžička cukru

sůl

hladká mouka asi 50 g

lžíce drobně sekané petrželky.

Postup:

Hned ráno oškrabeme brambory, rozkrojíme podélně na čtvrtiny a namočíme je do studené vody. Během dopoledne vodu dvakrát vyměníme. Milena ale brambory připravuje už den předem a nechá do druhého dne. Jenže já vždycky zapomenu :)

Vodu v hrnci přivedeme k varu a vsypeme odmáčené brambory. Předvaříme 5 minut a slijeme, rozhrneme, aby z nich vyšla pára. Filety z tresky necháme rozmrazit a vymačkáme z nich opatrně rukama vodu. Maso pak nebude blátivé.

Pak brambory opékáme na směsi oleje a másla, dokud nejsou křupavé a červené. Solíme až na talíři, jinak přestanou křupat.

Žloutek rozmícháme s pivem a cukrem, osolíme, vmícháme mouku a tuhý sníh z bílku. Můžete ale pracovat s celým vajíčkem a přidat trošku prášku do pečiva, ale sníh těstíčko lépe nadlehčí :) Těstíčko musí být tak husté, aby z ryby nestékalo. Podle potřeby doředíme troškou piva nebo naopak víc zahustíme moukou. Lehce vmícháme petrželku.

Filety ryb podle chuti a zvyku ještě trochu osolíme, namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena.

Podáváme s bramborami, rybu pokapeme nezbytnou citronovou šťávou a podle Mileny jsme letos zkusili pokapat brambory limetkou. Dostaly tím pro nás zcela nový rozměr, byly svěží. Ale zkoušejte to opatrně, ne každému bude tato chuť brambor vyhovovat

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář