Vídeňská roštěná
Klasika. Ale trvalo mi dlouho, než jsem se odhodlala. :D Pokud nemáte rádi maso růžové uvnitř (není nedopečené ani syrové, je prostě růžové), ani to nezkoušejte. Můj muž tohle jídlo odmítl (jeho chyba :D), ale my holky jsme si pošmákly. ;-)
Suroviny:
4 plátky vysokého roštěnce
sůl, pepř
hladká mouka
olej
bílé víno
sádlo nebo přepuštěné máslo
cibule - dost
Postup:
Maso musí být dobře odležené. Abych toho docílila, potřela jsem po příchodu z obchodu plátky olejem, zabalila do mikrotenu a vymačkala vzduch. Ideální by byla vakuovačka, ale tu nemám. Takto připravený balíček odpočíval v chladničce 3 dny.
Oloupanou cibuli nakrájíme na polokroužky, obalíme v hladké mouce, oklepeme tu přebytečnou a smažíme ve vyšší vrstvě sádla dočervena.
Před přípravou maso včas vyjmeme z chladu, aby mělo pokojovou teplotu. Zlehka plátky naklepeme, nařízneme okraje, aby se nekroutily, osolíme a opepříme, z obou stran poprášíme hladkou moukou. Na rozpáleném másle nebo sádle je opékáme z každé strany asi 3-4 minuty podle velikosti. Dáme na nahřátý talíř, výpek zastříkneme vínem nebo vodou, provaříme a odškrabeme přípečky. Zjemníme kouskem čerstvého másla.
Podáváme ihned s opékanými bramborami a nějakým listovým salátem. Zdobíme smaženou cibulí.