Sekaný biftek
Sekaný biftek není karbanátek :) Mleté maso se neochucuje cibulí ani česnekem, pro kompaktnost se nepřidává vejce ani namočená houska. Jen pár základních ingrediencí dochutí kvalitní maso, nechá se odležet a ve výsledku dobrota, to mám ráda ;-)
Rozpis je na 6 bifteků.
Suroviny:
1 kg hovězího roštěnce
3 lžíce whisky
1,5 lžíce worcesterové omáčky
sůl, čerstvě mletý nebo drcený barevný pepř
1 větvička rozmarýnu
1-2 lžíce olivového oleje
podle chuti mleté chilli.
Postup:
Maso odblaníme, dvakrát umeleme, ochutíme whisky, worcestrem, solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem, přikápneme trochu oleje a vymícháme do kompaktní hmoty. Vytvoříme 6 bifteků vysokých 2-2,5 cm, položíme na prkénko, potáhneme potravinovou fólií, zatížíme dalším prkénkem a dáme rozležet na několik hodin do ledničky.
Pak na olejem potřené rozpálené pánvi opečeme z obou stran prudce, snížíme plamen a dopékáme volněji. Nesmíme je ale přepéct, stačí jim několik minut, protože maso musí zůstat uvnitř růžové. Odstavíme a necháme asi 5 minut odpočinout. Kdybychom zakrojili do čerstvě upečeného bifteku, vyteče všechna šťáva na talíř.
My jsme si k tomu dali opékané brambory a italskou omáčku salsa verde.
Pozn.:
1) Nikdo u nás nepije whisky, řeším to tedy tak, že zakoupím jednu lahvičku minibalení - takové to dárkové, vystačí na 2x.
2) Místo salsy verde můžete k biftekům vyzkoušet i jiné omáčky, které se běžně dělají ke steakům, třeba ze zeleného pepře a pod.