Hovězí satay
Satay (saté) jsou tenké kousky masa napíchnuté na špejli a grilované. Asijský recept je trošku náročnější na suroviny, ale někdy je třeba udělat výjimku. Satay se podává s arašídovou omáčkou. Je to dobrota.
Suroviny:
500 g libového hovězího masa (roštěná, kýta a pod.)
Marináda:
4 lžičky světlé sójové omáčky
4 lžičky rýžového vína
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička soli
mletý pepř
1 lžička cukru
1/2 lžičky drcených semínek koriandru
1/2 lžičky drceného římského kmínu
2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
2 lžičky nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžíce drobně nakrájené zelené cibule (jarní cibulky)
2 lžičky kukuřičného škrobu
Omáčka:
4 lžíce arašídového másla
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička sezamové pasty (Tahini)
1 stroužek rozmačkaného česneku
1 nasekaná malá feferonka nebo drcená sušená chilli paprička
1 lžička citronové šťávy
1 lříce rybí omáčky
horká voda, případně i kokosové mléko na zředění
Postup:
Maso odblaníme a otřeme vlhkou utěrkou. Nakrájíme přes vlákno na tenké proužky asi 5 x 2,5 cm.
Smícháme všechny ingredience na marinádu a maso v ní necháme marinovat aspoň 2 hodiny v chladnu.
V menším kastrůlku rozehřejeme ingredience na omáčku, ředíme horkou vodou na požadovanou hustotu. Nakonec můžeme zakápnout kokosovým mlékem.
Proužky masa navlečeme na špízové jehly nebo namočené špejle a grilujeme rychle z každé strany asi minutu.
Podáváme ihned s omáčkou a já jsem k tomu ještě uvařila rýži.
Pozn. Dcerám jsem udělala satay z kuřecích prsou, z jednoho prsa vzniklo asi 10 tenkých proužků masa.
Pekne
(Jitkas, 17. 6. 2017 9:36)