Hovězí s omáčkou z čerstvých rajčat
Suroviny:
750 g pěkného předního hovězího bez kosti
3/4 kg čerstvých rajčat
50 g másla
60-70 g hladké mouky
1 cibule
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
kousek celé skořice
sůl
1 lžíce cukru.
Postup:
Hovězí maso vložíme do vařící se vody nebo hovězího vývaru, rychle znovu uvedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka. Rajčata omyjeme, rozkrájíme a dusíme spolu s hrubě rozkrájenou cibulí a kořením také doměkka.
Na kousku másla osmahneme mouku do světle žluta, zalijeme propasírovanými rajčaty, naředíme podle potřeby vývarem z masa, rozmixujeme a provaříme. Na jiné pánvi z cukru uděláme karamel a přidáme do omáčky. Dochutíme a podáváme s plátky vařeného masa a knedlíkem nebo těstovinami.
Pozn.: když děláme rajskou z protlaku, povaříme v kastrůlku cibuli s kořením v trošce vody. Pak na jíšku vyklopíme 2 protlaky, chvíli smažíme, čímž protlak trochu zesládne a zlepší chuť, pak na protlak přecedíme vývar z koření a trochu vývaru z masa, provaříme. Můžeme též dochutit karamelem.