Hovězí líčka v kořeněné pivní omáčce
Tenhle recept jsem našla na netu a bylo to moje první seznámení s hovězími líčky. Jsem za to ráda, tenhle recept splňuje všechny moje požadavky na výbornou baštu - absence dochucovadel, pečlivě promyšlená kombinace chutí, přiměřená pracnost.
Suroviny:
1 kg hovězích líček
300 g cibule
4 hřebíčky
8 celých pepřů
4 nová koření
1 tmavé pivo
hovězí vývar
sádlo
sůl, čerstvě mletý pepř.
Pyré:
brambory 750 g
250 g pastináku
sůl
2 dl smetany
případně ještě mléko.
Postup:
Líčka nakrájíme přibližně na velikost dlaně bez prstů, osolíme, opepříme a na lžíci sádla osmahneme pořádně ze všech stran, aby se dobře zatáhla. Pak je vyjmeme a zakryjeme alobalem. Přidáme do pánve další sádlo a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme koření v celku a trpělivě restujeme jako na guláš.
Pak zalijeme pivem, vložíme maso, přivedeme k varu a chvíli vaříme nezakryté, aby se vypařil alkohol. Dolijeme vývarem, aby bylo maso ponořené a zvolna dusíme do měkka, trvá to zhruba 3 hodiny, ale je to nutné, líčka jsou potom díky dlouhému dušení měkoučká.
Mezitím vaříme oloupaný a nakrájený pastinák v osolené směsi mléka a vody (1/2 na 1/2) 10 minut, pak přidáme oloupané a nakrájené brambory, případně dolijeme tekutinu a vaříme, dokud není vše měkké. Scedíme, rozšťoucháme, zalijeme horkou smetanou a vyšleháme na hladké pyré.
Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Omáčku přecedíme, propasírujeme a na plameni zredukujeme na 1/2-1/3 objemu, dochutíme.
Líčka podáváme s bramborovo-pastinákovým pyré a omáčkou.
Zdroj: www.pepato.eu, lehce upraveno.