Hovězí dušené na zelenině
Doměkka udušené kousky hovězího v kořenové zelenině chuťově připomíná hovězí na smetaně, ale bez smetany. Osobně smetanové omáčky s knedlíkem moc nemusím (ale kvůli rodině je samozřejmě vařím a ne špatně ;-), takže tohle je pro mne dobrá varianta. Zkuste :)
Suroviny:
600 g hovězí zadní
100 g slaniny
100 g petržele kořenové
100 g bulvového celeru
100 g mrkve
2-3 cibule
4 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
1 bobkový list
1 lžička celého pepře
1 lžička nového koření
sůl
voda nebo vývar
Postup:
Maso otřeme vlhkým ubrouskem a nakrájíme na větší kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky.
Na tuku rozpečeme slaninu, přidáme cibuli a zeleninu a opékáme, dokud zelenina nezačne "karamelizovat". Pak přidáme maso, osmahneme, osolíme, podlijeme a přidáme koření v kousku plátýnka nebo v čajítku. Dusíme pod poklicí za občasné kontroly a případného dolití horké tekutiny, dokud není maso zcela měkké.
Vyjmeme koření a omáčku bez masa přepasírujeme nebo rozmixujeme.
Tuto úpravu hovězího podávám s vařenými bramborami.