Guláš
Suroviny:
500 g hovězí kližky
500 g cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce mleté papriky
drcený kmín
3 lžíce sádla
70 g rajčatového protlaku
sůl, pepř
asi 300 ml vody
Na ozdobu červená cibule
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek propasírujeme, červenou cibuli nakrájíme na kolečka.
Do silnostěnného kastrolu dáme rozpustit sádlo, do horkého sádla dáme zpěnit cibuli na kostičky, přidáme pokrájené maso a osmažíme ze všech stran do hněda, až pustí šťávu. Maso osolíme, přidáme pepř, papriku, rajský protlak, promícháme, chvíli osmahneme společně a zalijeme asi 200 ml vody. K masu vsypeme kmín, česnek, zamícháme a pod poklicí na mírném plameni dusíme do měkka. Občas zamícháme, případně přilijeme vodu a dál dusíme.
Podáváme podle chuti s knedlíkem, vařenými brambory, tarhoňou nebo chlebem.