Pečená kachna, dušené červené zelí, lokše
Suroviny:
Kachna:
1 kachna
sůl, kmín
voda nebo vývar
Zelí:
1 kg čerstvého červeného zelí
80 g sádla (ideálně kachního nebo husího)
20 g cibule
sůl, 50 g cukru
1 jablko
10 g hladké mouky
trochu octa
1/8 l červeného vína (měla jsem modrý portugal)
trochu vody nebo vývaru
Lokše:
700 g ve slupce vařených brambor
300 g hladké nebo polohrubé mouky + trochu na podsypávání
rovná kávová lžička soli
sádlo na potírání (husí nebo kachní je nejlepší)
Postup:
Kachna:
Kachnu dočistíme, opláchneme, osolíme zevnitř i vně, pokmínujeme povrchu. Na dno pekáče dáme odstřihnuté konce křídel a kůži z krku. Jednak zajistí chuťově bohatší výpek, ale hlavně zamezí přichycení kachny ke dnu. Na to položíme připravenou kachnu prsíčkama dolů, podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme přikryté víkem nejdříve v mírné troubě kolem 170°C asi 2 hodiny.
Pak pekáč vyjmeme, odebereme přebytečný vypečený tuk (hodí se při přípravě zelí a na potření lokšů), kachnu otočíme prsama nahoru, propícháme kůži vidličkou, aby vyteklo co nejvíc tuku, podle potřeby podlijeme a už bez zakrytí pečeme při 220°C za občasné kontroly, přelévání vypečeným tukem a dolévání vypařené tekutiny. Pečeme dočervena.
Pak naporcujeme nůžkami na drůbež a podáváme se zelím a lokšemi.
Zelí:
V kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme cukr a drobně nakrájenou cibuli, necháme zrůžovět, přidáme nakrouhané nebo nakrájené zelí a nastrouhané jablko, zakápneme octem, osolíme a promícháme. Podlijeme vínem a podle potřeby trochou vývaru nebo vody a dusíme. Když je zelí poloměkké, zaprášíme jej moukou, promícháme a dodusíme doměkka.
Lokše:
Brambory odrhneme kartáčkem a uvaříme se slupkou doměkka. Uvařené brambory necháme chvíli odpařit, pak je oloupeme, horké prolisujeme a necháme částečně vychladnout.
Potom je osolíme, zasypeme moukou a vytvoříme tužší těsto (díky soli těsto postupem doby změkne). Vyválíme z něj šišku, nakrájíme na díly a po částech rozvalujeme na kulaté placky, podsypáváme moukou. Opékáme z obou stran bez tuku na plotně nebo teflonové pánvi. Na plackách se tvoří hnědé puchýře. Po upečení potíráme sádlem, nejlepší je husí nebo kachní.