Kuřecí křídla s bramborami a zeleninou v lorně
Kuřecí křídla pečená i s přílohou v lorně jsou také skvělá bašta, jsou zauzená, mírně pikantní, voňavá.
Suroviny:
kuřecí křídla
kouřová sůl (sůl s "uzenou chutí a vůní") - výborná věc, doporučuju
čerstvé bylinky - listová petržel, šalvěj, tymián, rozmarýn
pepř, sůl, chilli vločky
balzamikový ocet
olej
malé rané brambory
4 mrkve
cibule
voda (víno) na podlití
Postup:
Křídlům odsekneme konce ( u nás si na nich pochutnává náš kocourek), osolíme kouřovou solí, okořeníme pepřem a chilli vločkami, zakápneme balzamikem a olejem, promícháme a dáme do chladu na aspoň 2 hodiny.
Mezitím nasekáme bylinky, pořádně omyjeme a osušíme brambory, očistíme mrkev a nakrájíme ji na špalíky a nakrájíme oloupanou cibuli na polokroužky.
Brambory ve slupce a mrkev osolíme klasickou solí a promícháme s olejem.
Do lorny vložíme křídla a cibuli, posypeme bylinkami a dáme péci na rošt nad oheň nejprve bez poklice. Po osmahnutí z jedné strany křídla otočíme, mírně podlijeme (můžeme zpočátku bílým vínem), přiklopíme a pečeme asi půl hodiny, hlídáme, aby byla vždy mírně podlitá.
Pak přidáme brambory s mrkví, podle potřeby doplníme vodu a pečeme ještě asi 1/2 - 3/4 hodiny. Maso i brambory musí být měkké.
Servírujeme s různými grilovacími omáčkami a velkým zeleninovým salátem.
Info o tom, co je lorna, najdete např. zde: