Kuře po baskicku
Baskicko je region na severu Španělska. Kuře po baskicku je místní lidový recept a jako takový je jednoduchý a přitom plný chuti. Doporučuju k vyzkoušení. :)
Suroviny:
1 kuře nebo 6 stehen
Omáčka:
800 g masitých rajčat nebo mimo sezonu loupaná v konzervě
350 g červených a zelených paprik (místo zelené jsem sehnala jen žlutou)
4 stroužky česneku
2 cibule
50 g slaniny
bouquet garni: 2 bobkové listy, nať petržele, větvička tymiánu.
2 pálivé papričky
1/2 dl suchého bílého vína
sůl, pepř
olivový olej
Příloha:
600 g bílé rýže
sůl
200 g sušené šunky
Postup:
Očištěné kuře rozdělíme na 6 dílů nebo očistíme stehna, omyjeme a důkladně osušíme. Papriky nakrájíme na proužky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pálivé papričky čerstvé nakrájíme, sušené rozdrtíme. Čerstvá rajčata nařízneme do kříže a v horké vodě chvíli blanšírujeme, pak oloupeme a nasekáme. Sterilovaná rajčata rozmačkáme.
V kastrolu na oleji opékáme díly kuřete pěkně dočervena ze všech stran. Vyjmeme, přidáme slaninu, osmahneme zároveň s cibulí a česnekem, pak přidáme víno a necháme vysmahnout. Následují rajčata, pálivé papričky, bouquet garni a nakrájené papriky. Osolíme podle chuti. Promícháme a přendáme směs do pekáčku nebo remosky. Opečené díly kuřete teprve nyní osolíme a opepříme a položíme na zeleninovou směs. Přikryjeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 170°C) doměkka. Pokud pečeme v troubě, ke konci můžeme odkrýt a při vyšší teplotě (220°C) nechat maso zčervenat.
Mezitím v osolené vodě klasicky uvaříme rýži.
Měkké maso vyjmeme, k zelenině přidáme vařenou rýži a promícháme.
Sušenou šunku opečeme dokřupava.
Na zeleninovou rýži dáme maso a posypeme rozlámanou šunkou.