Kuře pečené s nádivkou
Suroviny:
1 kuře bez drobů
sůl
máslo
vývar.
Nádivka:
2 rohlíky
petrželka
sůl, pepř
trochu mléka
60 g másla
2 vejce
50 g šunky.
Postup:
Rohlíky nakrájíme na kostky a zvlhčíme mlékem. Změklé máslo utřeme se solí a pepřem dohladka, přidáme žloutky a ještě chvíli třeme. Spojíme s navlhčenými rohlíky, přidáme nasekanou petrželku, nakrájenou šunku a tuhý síh z bílků. Promícháme.
Kuře očistíme a omyjeme, konce křídel odřízneme, uvolníme kůži na stehnech. Osolíme zevnitř (ne příliš, nádivka je slaná), naplníme nádivkou břišní dutinu a i pod kůží na stehnech, otvor zašijeme nebo sepneme jehlou na závitky, kuře osolíme i zvnějšku. Do pekáčku položíme konce křídel (zabrání tomu, aby se kuře přilepilo), na ně položíme kuře prsíčky nahoru, potřeme změklým máslem, podlijeme vývarem a pečeme při 220°C nejdříve přikryté asi hodinu, pak odkryjeme, podle potřeby podlijeme, povrch kuřete postříkáme studenou vodou a dopečeme dočervena a dokřupava.
Jako příloha jsou vhodné brambory nebo bramborové knedlíky.
Pozn.: Místo šunky mohou být na kostičky nakrájená nebo naškrabaná kuřecí játra, pak je vhodné do nádivky přidat česnek utřený se solí a majoránku.