Křupavé škvarkové preclíky
Je doba zabijaček. Ty se naší rodiny už netýkají, ale domácí škvarky si v tomto období neodepřeme. Na chuť nám stačí jen z kila syrového sádla. Když už máme dost zobání, je dobré ty zbylé nějak vtipně zpracovat. Kromě obligátní pomazánky nebo pagáčků můžete vyzkoušet i tento recept.
Suroviny:
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
100 - 150 ml vlažného mléka nebo vody
200 g sádla se škvarky - rozehřáté vlažné (dala jsem 125 g sádla a 80 g škvarků nasekaných nadrobno)
větší špetka soli.
Vejce na potírání, hrubá mořská sůl a sezam nebo mák na posyp.
Postup:
Vše smícháme třeba v robotu nebo ručně, těsto musí být měkké, hladké a nelepivé. Podle potřeby přidejte tekutinu.
Ihned tvoříme válečky, smotáme do preclíku a necháme chvíli nakynout na plechu. Pak potřeme rozkvedlaným vajíčkem a sypeme solí a mákem nebo sezamem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 - 220°C dočervena.