Kmínové vlnky
Slané tyčky nejrůznějších tvarů a chutí jsou vždycky oblíbené. Vlnky vypadají zajímavě, jsou křupavé a chutné. Zkuste :)
Suroviny:
250 g hladké mouky + trošku na podsypání
140 g vlažné vody
7 g čerstvého droždí
špetka soli
rovná lžička medu
25 g oleje + trošku na potření
žloutek rozmíchaný se lžící vody na potírání
sůl a drcený kmín na posypání
Plech na pečení baget - vlnkovaný
Postup:
Ve vlažné vodě rozpustíme med a droždí. Mouku osolíme, přidáme olej a vodu s droždím a medem.
Vypracujeme těsto, rozprostřeme na moukou posypaný vál do tvaru obdélníka, potřeme olejem a necháme přikryté vykynout.
Pak nožem nebo cukrářskou kartou odkrajujeme proužky, vytáhneme je na šíři plechu a položíme přes vlnky. Potřeme žloutkem, posypeme solí a kmínem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dorůžova. Pokud jsou po upečení měkké uvnitř, jsou ještě málo pečené.