Farmářský chléb
Recept podle Kluků v akci je spolehlivý. Chléb je dobrý, pevný, nedrobivý. I když poslední dobou peču chleby z žitného kvasu místo droždí, vím, že většina lidí, když už peče chléb, pak s droždím. Tak jeden dobrý :)
Suroviny:
500 g hladké mouky
500 g žitné celozrnné mouky
250 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
1,5 lžíce octa
1,5 lžíce soli
2 lžíce drceného kmínu
asi 750 ml vlažné vody.
Postup:
Mouky smícháme s kořením.
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, ocet a kvásek a nalijeme na moučnou směs.
Vypracujeme tužší těsto, během kynutí ho 1-2x "přetužíme".
Pak rozdělíme na 2 díly, utvoříme bochníčky, položíme na pomoučněný plech, necháme přikryté kynout.
Poté potřeme vodou a posypeme kmínem. Vkládáme s kastrůlkem vody do trouby vyhřáté na 220°C, po 10-15 minutách snížíme na 170°C a pečeme ještě asi 30 minut.
Upečený zní na spodní straně na poklep dutě.