Chléb podle Romana Vaňka
Suroviny:
600g pšeničné hladké mouky
400g žitné chlebové mouky
25ml octa
25g soli
30g čerstvého droždí
5g kmínu
700ml vlažné vody
žitná mouka na vysypání ošatky
Postup:
Vše jsem dala do robotu, nechala umíchat těsto a přendala do mísy na kynutí.
Cca po hodině jsem těsto propracovala na vále, rozdělila na dva menší bochníky a dala na plech vyložený papírem na pečení, kde kynulo dalších cca 50 min.
Před každým pečením chleba dávám na dno kastrůlek s horkou vodou a troubu vyhřeju na 220°C.
Když se v toubě začne tvořit pára, rychle vyndám kastůlek a vložím plech s chlebem.
Po 10 minutách snížím na asi 170°C a peču asi 45 minut.
Upečený bochník zní na poklep dutě. Klepe se na spodní stranu. Chleba nechám na mřížce úplně vychladnout a pak teprve krájím.
Komentáře
Přehled komentářů
1) Chléb podle tohoto receptu jsem upekl. Je dobrý a budu ho dělávat. Dělám z poloviční dávky, mám na tuto velikost ošatku. Hotový bochník váží 800g.
2) Jako propracování po prvním kynutí jsem dělal tzv. překládání, vyplatí se to. Troubu jsem rozehřál na téměř 250°C, kastrůlek s vodou vyndavám až po 10 minutách od vložení bochníku do trouby (a ještě dovnitř stříknu vodu rozprašovačem), dopékám při 180°C. A musel jsem oproti Vašemu předpisu ještě 10 minut přidat.
Hodnocení
(Tonja, 28. 4. 2021 23:17)