Lilky, cukety nebo patizony po řecku
Na tento recept vybírám vždycky mladou pevnou zeleninu a dávám ji vypotit. Ne kvůli hořkosti (to u pěkné mladé zeleniny nehrozí), ale kvůli tomu, že mladá zelenina je na tento recept příliš vodnatá. Ale zase je křehká a chutná, nemusíme ji loupat a vydlabávat jadérka :)
Suroviny:
Pěkné lilky, cukety nebo patizony (na fotce jsou patizony)
sůl
hladká mouka
olej na smažení.
Omáčka:
Velký bílý hustý jogurt
2-3 stroužky česneku
tymián - nejlépe čerstvý.
Postup:
Zeleninu nakrájíme na kolečka i se slupkou, mladé plody je hřích loupat. Osolíme a necháme asi půl hodiny vypotit, pak slijeme vodu, dobře osušíme, obalíme v mouce a smažíme na oleji. Na omáčku rozmícháme jogurt s rozmačkaným česnekem a tymánem. Zeleninu namáčíme do jogurtu a hlasitě mlaskáme