Lečo, jak ho dělám já
Lečo někdo nesnáší a musím říct, že na tom z jídelny si taky moc nepochutnám, papriky rozměklé, řídká kaše zeleniny s nitkami vajec a kousky jakési uzeniny, vzhledově i chuťově slabší průměr. Před časem jsem ale četla recept na lečo, jak ho dělají někteří (ne všichni) Maďaři, vyzkoušela a je to balada :) Už jinak nedělám, je skvělé ;-)
Suroviny:
1 kg tenkostěnných (slovenských paprik), pokud se vám podaří koupit, pak k nim přidejte i 2-3 papriky pálivé.
1 kg vyzrálých rajčat
50 g slaniny
1 kávová lžička mleté sladké papriky
1/2 kávové lžičky pálivé mleté papriky (to když se vám nepovede koupit ty pálivé čerstvé)
sádlo - asi 1 rovná lžíce
1 velká cibule
3-4 vejce, kousek másla
2-3 dobré klobásy - nemusí být
sůl, pepř.
Postup:
Na sádle a drobně nakrájené slanině osmahneme drobně nakrájenou cibuli do růžova, zasypeme mletou paprikou (popř. oběma), krátce zasmahneme a přidáme rajčata nakrájená na kousky (ideální je rajčata předem oloupat). Prudce vaříme, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou rajčata napůl změklá, přidáme nakrájené papriky na proužky a dusíme jen potud, dokud nejsou na skus. Papriky nesmí změknout úplně.
Zvlášť na pánvi na kousku másla usmažíme rozšlehaná osolená vejce tak, aby z nich nebyla kaše, ale jen pomalu je obracíme. Z vajec musí být velké nazlátlé noky.
Vaječné noky vmícháme do téměř hotové zeleniny, společně prohřejeme a podáváme s opečenou klobásou.
Díky jinému postupu se papriky nerozvaří, máme rádi, když je vidno, z čeho je pokrm uvařený. Mletá paprika dodá leču další chuťový rozměr. Vaječné kusy obalené zeleninou jsou lahůdkou a klobása není povinná.
Nejlepší je s čerstvým kmínovým chlebem. Nechte si chutnat
Komentáře
Přehled komentářů
Naozaj aj ja ho varim uz dlhe roky, obcas tam pridam ak nie su paradajvky, napr. v zime, ako nahradu davam paradajkovy pretlac alebo kecup, je vyborne
Re: Leco
(Jarka, 20. 7. 2015 8:49)Místo kečupu bych určitě použila konzervovaná loupaná rajčata, mám s nimi dobré zkušenosti. Díky za návštěvu a komentář :)
Leco
(Jarka, 19. 7. 2015 12:04)