Dolmades
Dolmades jsou rýží plněné listy vinné révy. Jídlo pochází z Řecka, ale pokud máte možnost sehnat čerstvé listy révy, neváhejte si tuto baštu udělat i doma. Já pěstuju vinnou révu ve skleníku, protože u nás je drsné podnebí.
Suroviny:
Listy vinné révy
asi 300 g rýže
1 malá cibule
2 naťové cibulky
kopr, oregano, máta
sůl, pepř
olivový olej
1 citron
K podávání bílý řecký jogurt (vmíchala jsem do něj nasekaný kopr - mňam)
Postup:
Listy révy spaříme vroucí vodou (ztmavnou) a necháme okapat.
Rýži osolíme, zalijeme vodou a předvaříme asi 10 minut.
Scedíme přebytečnou vodu, rýži ochutíme nakrájenou cibulkou a cibulí, pepřem a nasekanými bylinkami.
Na dlaň položíme list révy žilnatinou nahoru a stopkou od sebe, odstraníme stopku, na kraj dáme trochu rýže.
Překlopíme kraje přes náplň a směrem od sebe vytvoříme závitek. Já jsem se zavinováním zpočátku trošku zápasila, na Youtube určitě najdete nějaké hezké video, jak se listy zamotávají, já jsem neměla přístup k netu.
Do hrnce nalijeme trochu oleje, závitky klademe těsně k sobě. Po naplnění na závitky vymačkáme šťávu z 1 citronu, dolijeme vodou, aby byly závitky téměř zakryté, zatížíme talířem a dusíme na mírném plameni 20-30 minut.
Podáváme v pokojové teplotě s jogurtovým dresinkem a pečivem.