Cukety pečené po italsku
Suroviny:
500 g mladých cuket
100 g prorostlé slaniny (nejlépe pancetty)
olivový olej
1 šalotka
1-2 stroužky česneku
500 g loupaných rajčat
sůl, pepř
asi 4 lžíce směsi nasekaných čerstvých bylinek - hladkolistá petržel, bazalka, oregano
50 g strouhaného parmezánu
Postup:
Bylinky smícháme se sýrem.
Neloupané cukety rozpůlíme, na řezu osolíme a necháme půl hodiny "vyplakat".
Na trošce oleje restujeme kostičky slaniny, přidáme nasekaný česnek a jemně nakrájenou šalotku. Osmahneme, zalijeme nakrájenými rajčaty, ochutíme solí a pepřem a asi 15 minut dusíme.
Omáčku nalijeme do pekáčku. Cukety osušíme, řez vydatně zasypeme sýrovo - bylinkovou směsí (přitlačíme ji na povrch cuket) a položíme na omáčku.
Pečeme v troubě při 220°C, cukety by neměly změknou moc, aby nebyly jako bláto.
Podáváme s bílým pečivem, těstovinami a podobně.