Cuketový nákyp
Se salátem (třeba okurkovým) je to moc dobré zeleninové jídlo. Neodbytným masožravcům klidně dovnitř vmíchejte kousky tepelně upraveného kuřecího masa nebo kostičky šunky :)
Suroviny:
2 malé cukety
150 g výrazného sýra - měla jsem gorgonzolu, ale dobrý bude i jiný, např. Niva, čedar a pod.
3 včerejší housky
mléko
3 vejce
50 g másla + trochu na vymazání formy
sůl, pepř
bylinky - např. šalvěj, petrželka, dobromysl
strouhanka na vysypání formy
2 jarní cibulky
50 g anglické slaniny (nemusí být)
Postup:
Housky natrháme na kousky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Cukety omyjeme a i se slupkou je nakrájíme na kostičky. Vhodíme do rozpáleného tuku na pánvi a opékáme dorůžova. Necháme zchladnout. Nákypovou formu (např. pekáček nebo jednoporcové formičky na suflé) vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Nakrájenou slaninu rozpečeme na pánvi, přidáme nakrájené jarní cibulky a orestujeme, necháme zchladnout. Vymačkané housky rozmělníme, ochutíme a vymícháme dohladka. Do hmoty pak lehce vmícháme kostičky opečené cukety, slaninu s cibulí, nasekané bylinky, 2/3 nastrouhaného sýra, sníh z bílků a sůl.
Naplněnou formu nebo jednoporcové formičky postavíme na plech a zapečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C asi 30-35 minut.
Po uvaření vyklopíme a podáváme se salátem a vařenými bramborami.