Bulvový celer se šunkou zapečený v bešamelu
Suroviny:
800 g celeru
250 g šunky
kousek másla.
Bešamel:
30 g másla
30 g hladké mouky
1/2 l mléka
80 g krémové smetany
sůl, pepř.
Postup:
Celer oloupeme,nakrájíme na kostičky a povaříme je v osolené vodě asi 5 minut. Šunku nakrájíme na stejně velké kostičky jako celer.
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem, osolíme a opepříme, pořádně rozšleháme a povaříme asi 10 minut. Do odstaveného bešamelu vmícháme smetanu, už nevaříme.
Celer a šunku smícháme, zapékací nádobu vymažeme máslem, vložíme celer se šunkou, zalijeme bešamelem a zapečeme dočervena. Ke konci můžete ještě posypat nastrouhaným sýrem, ale není to nutné.
Podáváme s vařenými bramborami.