Těstoviny s arašídovou omáčkou
Tohle jídlo ochutnal poprvé před dávnými lety můj tchán, když přišel hlídat moji dceru, svoji vnučku a já honem řešila, co mu dát k obědu, když jídlo pro dceru bylo "dětské". Vzala jsem honem svoji čínskou kuchařku a protože jsem všechny ingredience měla doma, během chvilky byl oběd na stole. Můj tchán byl od tchyně zvyklý na výborné, ale stále opakující se pokrmy - guláš, ptáčky, svíčková, pečínka,... Nevím, co mě napadlo předložit mu takový hodně netradiční pokrm, zvlášť v době před 20ti lety, kdy vrcholem domácí cizokrajné kuchyně byla mnohde jakási česká "čína". Nicméně, tchán byl velmi zdvořilý, neřekl ani popel, snědl vše a na můj naivní dotaz, jak mu chutnalo, odpověděl: "Já sním všechno."
Milovníci netradičních chutí si ale pochutnají jako já a nyní už i mé dcery
Suroviny:
4 porce čínských nudlí
4 plné hrsti nakrájené natě z jarní cibulky (může být i pórek nebo pažitka).
Omáčka:
250 g pražených arašídů
horká voda na rozředění
1 lžíce sezamové pasty (není nutná)
případně sůl.
Postup:
Do mixéru dáme asi 1/4 l vody a nasypeme arašídy. Pokud máme nesolené arašídy, osolíme. Zpočátku mixujeme zvolna, za chvíli rychlost zvýšíme, případně doléváme vodu, dokud z arašídů není hustá kaše. Mezitím se nám uvařily těstoviny podle návodu.
Těstoviny rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a vydatně posypeme natěmi. Natěmi nešetříme, dodávají jídlu barvu a doplňují chuť.
Tip: Místo mixování arašídů jen nařeďte arašídové máslo, nejlépe to křupavé (crunchy).
V létě můžete vyzkoušet toto jídlo studené