Špagety ve smetanové omáčce se šunkou, ořechy a bazalkou
Suroviny:
1 balení celozrnných špaget (jsou chutnější než klasické)
sůl, pepř
hrst čerstvé bazalky
hrst jader vlašských ořechů
lžíce másla nebo olivového oleje
1/2 cibule nebo 1 šalotka
1 stroužek česneku
100 g dušené šunky
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Postup:
Na tuku restujeme nasekané ořechy, rozpůlený stroužek česneku a drobně nasekanou cibuli. Když začnou plochy česneku růžovět, vyjmeme jej, přilijeme smetanu, přidáme natrhané bazalkové lístky, na čtverečky nakrájené plátky šunky, osolíme a opepříme. Chvíli povaříme, aby se spojily chutě.
Mezitím v osolené vodě uvaříme špagety al dente. Uvařené přendáme do pánve k omáčce, důkladně promícháme, podle potřeby přidáme trochu vody z vaření špaget.
Na talíři ozdobíme snítkou bazalky a poprášíme sýrem.