Tři vejce do skla
Oblíbená snídaně T. G. Masaryka a taky známý prvorepublikový film, v němž si hned trojroli suverénně střihl Vlasta Burian. Nemusíte vařit ta vejce zrovna 3, ale tento počet je tak akorát na pochutnání si na dobrém jednoduchém jídle.
Suroviny:
3 vejce
sůl, pepř
máslo
čerstvě strouhaný křen
na doplnění malá rajčátka
šunka
opečený chléb a pod.
Postup:
Do skleničky vyškrábneme ze skořápky vejce uvařená naměkko = bílek vařený, žloutek tekutý (3-4 minuty od vložení do vroucí vody), trošku ještě rozšťoucháme lžičkou, osolíme, opepříme, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme čerstvě strouhaným křenem a doplníme rajčátky, šunkou, opečeným bílým chlebem a pod. dle chuti.
Pozn. Vejce musí mít pokojovou teplotu, pokud jsou z chladničky, vložte je do studené vody, přiveďte k varu, vařte maximálně minutu a zchlaďte. Měla by být akorát.