Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Sýrové fondue

2. 5. 2014

syrove-fondue.jpgPříprava je poměrně rychlá, konzumace pomalejší. Pokud máte hrnec na fondue, udělejte si pohodu v rodinném kruhu nebo s přáteli :)

 

Suroviny:

300 g ementálského sýra (ale třeba i blaťáckého zlata nebo gryuére - měl by to být tučný sýr, rozhodně ne Eidam 30%),

stroužek česneku

5 dl bílého vína

2 lžičky kukuřičného nebo bramborového škrobu

1 malý panák třešňovice nebo podobného alkoholu (měla jsem meruňkovici)

špetka pepře

k namáčení bílý chléb, my máme rádi i zeleninu - řapíkatý celer, mrkev, ředkvičky apod.

Postup:

Nádobu na fondue vytřeme rozpůleným stroužkem česneku (česnek nemá přijít do pokrmu), nalijeme víno a pomalu zahříváme. Sýr nakrájíme na kostky, vložíme do ohřátého vína a za stálého míchání vařečkou sýr rozpustíme. Mícháme do tvaru osmičky, aby se všechen sýr rozpustil. Pak přidáme v trošce studené vody rozmíchaný škrob, metličkou ho zašleháme do hmoty, opepříme a dochutíme třešňovicí.

Fondue udržujeme pomocí lihového ohřívadla stále horké, ale vařit se nesmí! Stolovníci si napichují kostky chleba (nebo hranolky zeleniny), namáčejí v sýru. Popíjíme k tomu bílé víno dobře vychlazené.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Muj f.hrnec je na svicku!!

(Jitkas, 4. 5. 2014 18:00)

Z toho je videt, jaky jsem "antikvariat", ale funguje to dobre. Tak tady se strasne hodi onen gruyère, primo uzasne, vrele doporucuji.

Re: Muj f.hrnec je na svicku!!

(Jarka, 4. 5. 2014 20:32)

Jituško, ale ten můj hrnec je už skoro 20 let starý, taky dobrá vykopávka :) Asi záleží na výrobci.
S tím gruyérem jednoznačně souhlas, jen u nás ho málokdy seženu :-(