Krůtí prsa s mandlemi
Většina čínských jídel jsou rychlovky. Tedy - pokud máte připraveno. Od Silvestra nám zbyly pražené mandle, čímž se příprava jídla velmi urychlila.
Suroviny:
500 g krůtích prsou
1 velké vejce
2,5 lžičky bramborového škrobu
100 g pražených mandlí
2 jarní cibulky nebo menší pórek
špetka mletého kmínu
špetka soli
sójová omáčka
sezamový nebo arašídový olej na smažení
k podávání vařená rýže nebo instantní "kudrnaté" nudle
Postup:
Maso nakrájíme na 2 mm tenké plátečky (lépe se krájí ještě polozmrzlé). V misce maso rozmícháme s vejcem a škrobem,můžeme malinko naředit vodou, aby se maso lépe obalilo. Tekutinu důkladně vmasírujeme do masa.
Jarní cibulky nakrájíme na šikmé tenké plátky.
Připravíme si přílohu, protože příprava samotného jídla je fofr.
Maso rozdělíme na polovinu a pracujeme zprvu s každou polovinou zvlášť, aby se lépe propeklo.
Rozehřejeme pánev nebo wok, kápneme trochu oleje a vložíme polovinu masa. Prudce opékáme, rychle mícháme a plátky oddělujeme od sebe, aby se nespekly. Až maso zbělí (trvá to asi 2 minuty), odložíme ho stranou a zpracujeme druhou polovinu plátečků. Pak vše dohromady vrátíme na pánev, osolíme a poprášíme kmínem, ochutíme sójovou omáčkou, přidáme jarní cibulky, promícháme. Nakonec přidáme mandle, promícháme, prohřejeme a hned podáváme.
Jídlo nemá žádnou šťávu (ale suché není), je jemné, lahodné.