Cizrnový guláš se zeleninou
Suroviny:
3 lžíce olivového oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
6 stroužků česneku, posekaných
1 lžíce mleté sladké papriky
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru
4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostky
1-2 kvalitní klobásy
2 mrkve, nakrájené na kostky
1 pálivá paprička, zbavená semen, posekaná
1 lžička drceného kmínu
1/4 středního celeru, nakrájeného na kostky
sůl a mletý pepř na dochucení
400 g cizrny, konzervované nebo uvařené a scezené
1 lžíce sušené majoránky
pár čerstvých lístků majoránky nebo jiné zelené natě na ozdobu.
Postup:
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme do varu.
Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, brambory, pálivou papričku, kmín, osolíme a opepříme a dusíme pod poklicí asi deset minut.
K poloměkké zelenině přidáme scezenou nebo předem uvařenou cizrnu a dusíme ještě dalších 10-15 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké.
Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem, a jednotlivé porce zdobíme lístky čerstvé majoránky nebo petržele či libečku.