Brambory a špenát netradičně
Suroviny:
1 kg brambor
400 g čerstvého nebo mraženého listového špenátu (čerstvý je lepší)
1 lžičky drcených hořčičných semínek
1 rovná lžička drceného římského kmínu
velká špetka pálivé papriky nebo 1 feferonka
1 stroužek česneku
1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
citrónová šťáva
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce přepuštěného másla.
K podávání bílý jogurt.
Postup:
Oloupané a na sousta nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. V třecí misce rozdrtíme hořčičná semínka a římský kmín, přendáme do misky a přidáme prolisovaný česnek, pálivou papričku a zázvor. Zakápneme citrónovou šťávou a dvěma lžícemi vody. Uvařené brambory scedíme, trošku protřepeme, aby se narušil jejich povrch a necháme okapat.
Na hluboké pánvi rozpálíme olej a máslo a opékáme na něm brambory ze všech stran dozlatova a dokřupava. Brambory dáme stranou a do pánve vlijeme směs koření a citronu, vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Hezky to voní. Pak zvýšíme plamen, přidáme omytý a okapaný špenát a vaříme prudce asi 2-3 minuty, dokud listy neovadnou. V tomto okamžiku do pánve vrátíme brambory, společně promícháme a je hotovo.
Tuto nezvyklou, ale překvapivě chutnou kombinaci podáváme s bílým jogurtem.
Zdroj: Apetit 3/2005