Bramborový guláš
Suroviny:
Asi 600 g syrových brambor
sádlo
1 velká cibule
3-4 stroužky česneku
sůl, pepř
drcený kmín
mletá paprika sladká i pálivá
majoránka
2-3 paprikové klobásy
lžíce polohrubé mouky.
Postup:
Na sádle osmahneme drobně nakrájenou oloupanou cibuli dorůžova, zasypeme větší špetkou kmínu a oběma paprikami (každý dá dle chuti, pálivé dávám 1/4-1/2 lžičky a sladké 2 vrchovaté lžičky), zasmahneme, přisypeme mouku, promícháme a po chvilce zalijeme studenou vodou nebo vývarem (výborný je z vepřového masa). Rozmícháme mouku, uvedeme k varu a do vařícího vsypeme oloupané brambory nakrájené na kostky. Osolíme a opepříme.
Česnek rozetřeme se solí, 2/3 množství vložíme do guláše ihned, zbytek až úplně na závěr. Vaříme mírným varem, dokud brambory nezměknou. Klobásy oloupeme (pokud to jde), nakrájíme na půlkolečka a na teflonové pánvi osmahneme dočervena. Do hotového guláše dáme osmahnuté klobásy i s vypečeným tukem a dochutíme zbytkem česneku a majoránkou.
Pozn. Poslední dobou se snažím minimalizovat naši spotřebu bílé mouky, takže podobná jídla dělám tak, že nedělám jíšku (nepřidávám do základu žádnou mouku), ale po uvaření vylovím asi polovinu brambor a rozmačkám nebo rozmixuju a těmi zahustím jídlo. Zkuste