Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Švestková klevera (i klevela)

10. 10. 2014

klevela.jpgOba názvy jsou správně. Je to něco jiného než povidla. Ani ke kompotu ji nelze přirovnat. Tato zavařenina chutná po použitém koření a odjakživa se využívala v české kuchyni jako doplněk moučníků.

Suroviny:

1 kg vypeckovaných švestek

250 g cukru

2 lžíce rumu

kousek celé skořice

3 hřebíčky (koření)

citronová šťáva a kůra.

Postup:

Rozpůlené švestky vaříme s kořením, dobře omytou kůru z citronu a cukrem asi 3-5 minut. Koření je lépe dát do plátěného sáčku nebo čajítka, abychom ho pak nemuseli lovit. Odstavíme, vyjmeme koření a kůru, přidáme rum a citronovou šťávu. Naplníme do čistých zavařovacích skleniček, zavřeme a sterilujeme při teplotě 85°C asi 15 - 25 minut podle velikosti sklenic.

Podáváme s typicky českým moučníky a sladkými jídly, jako jsou např. knedlíky, kaše, nejrůznější placky. Já jsem tentokrát podávala s trhancem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář