Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Malidžano (zelený ajvar)

18. 5. 2020

malidzano-b.jpgTuhle pochoutku jsem sama sobě slibovala už dlouho. Kdysi jsem podle jakéhosi receptu malidžano vyzkoušela, ale nebylo to ono. Pořád mi chyběla ona autentická chuť. A pak jsem na to přišla - chce to gril. Protože pouze nad grilem získá zelenina onu nezaměnitelně kouřovou příchuť. Tak nažhavte a pojďte do toho, je to bašta :)

Suroviny:

1 velký pevný lilek

2 zelené tlustostěnné papriky

1 pálivá paprička

olivový olej

2 stroužky česneku

(kouřová) sůl, pepř

1/2 lžíce vinného octa

špetka cukru

2 lžičky dijonské hořčice

 

Postup:

Papriky omyjeme, osušíme a nad mírným plamenem opékáme, až slupka téměř zčerná. Pak je vložíme do sáčku nebo misky, dobře uzavřeme a necháme do vychladnutí. Tím se slupka hezky uvolní a papriky půjdou lehce oloupat.

Lilek omyjeme, propícháme a taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno.

Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo.

Pokud množství znásobíte  asi tak 4-5x laugh, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici.

Jen tak na chuť do zchladlého přidáme nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy a podobně. Podáváme na opečeném pečivu.

Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, třeba jako součást omáčky na těstoviny a pod.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bezva

(Missy, 9. 6. 2020 0:02)

Mňam, to zkusím! Miluju vše, co obsahuje lilek :)

Re: Bezva

(Jarka, 9. 6. 2020 7:06)

Dobrý den, doufám, že bude chutnat. Taky milujeme jídla s lilkem :)