Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Ribollita

17. 2. 2013

ribollita.jpgToto husté,  výživné a přitom levné jídlo z Toskánska je záležitost s delší přípravou, což není pro Italy úplně standardní :) Ovšem při dodržení postupu získáte pokrm, který se podává jako Primo piatto  - první "chod" v zimním období, kdy tělo potřebuje zahřát a dlouhodobě nasytit v sychravém počasí. Po ribollitě vždy následuje masitý chod, většinou ryba :)

Suroviny:

150 g velkých bílých fazolí

1 menší cibule

2 mrkve

3 řapíky celeru

svazek listů kadeřávku nebo mangoldu

ale lze i 1/4 naší hlávkové kapusty

3 stroužky česneku

5 velkých rajčat nebo 1 konzerva loupaných v zimě

petrželka, bazalka

saturejka

sůl

strouhaný parmazán k podávání

vývar zeleninový, kuřecí nebo hovězí

starší chléb - tentokrát NE bílý

olivový olej.

Postup:

Fazole důkladně propláchneme, vložíme do velkého hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, odstavíme a necháme několik hodin stát. Pak dolijeme vodu, přidáme saturejku a vaříme na mírném plameni, dokud fazole téměř nezměknou. V této fázi je nutno vaření hlídat - jakmile jsou fazole měkké, rychle se rozvaří a měli byste z toho kaši. Než se fazole uvaří, nakrájíme očištěnou zeleninu na kostky a nasekáme petrželku a bazalku. Na větší pánvi na oleji podusíme cibuli a mrkev, po několika minutách přidáme celer, pak mangold a česnek. Necháme 10 minut dusit, pak přidáme rajčata, a scezené fazole. Zalijeme připraveným vývarem a pod pokličkou zhruba hodinu zvolna vaříme, aby se všechny chutě dokonale promísily. Nakonec přidáme chléb nakrájený na větší kostky a necháme několik hodin odležet. Hotovou polévku doplníme bylinkami, znovu přihřejeme a na talířích posypeme parmazánem. Na stole si každý svou porci ještě může zakápnout dobrým olivovým olejem.

 

Poznámka:

1) do polévky lze podle chuti přidat zbylé těstoviny, zelené fazolky, hrášek, vypečenou pancettu nebo vařené brambory.
2) Italové používají kapustu Cavolo nero:
http://www.flickr.com/photos/guess1958/4272719488/

Překlad názvu - "převařená" nebo "znovu vařená" symbolizuje toto husté, syté, ale výborné jídlo. Dá se totiž ohřívat několik dní znovu a znovu ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář