Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Grilovaná polenta s houbami

6. 3. 2013

474.jpgPolenta je kukuřičná kaše. Vznikne povařením kukuřičné krupice s vodou. Může se podávat rovnou čerstvě vařená místo bramborové kaše nebo ji můžete rozetřít na olejem pomazaný plech a po zchladnutí nakrájet a opékat. Je tak mnohem chutnější.

Lesní houby, konkrétně hříbky, jsou v Itálii vzácné. Běžný občan je sbírat nesmí, jen ti, kteří si za drahé peníze pořídí certifikát. Proto jsou tam houby i velmi drahé. Naštěstí nám v českých lesích nic nebrání si nějakou lahůdku po italsku připravit.

Suroviny:

200 g kukuřičné krupice

125 ml červeného vína

něco přes 1/2 l vývaru

2 červené cibule

2-3 stroužky česneku

svazek jarní cibulky

4 sušená naložená rajčata

1-2 chilli papričky

sůl, pepř

olej.


Houbová směs:
250 g hub

1 cibule

125 ml smetany

olej nebo máslo

sůl, pepř.
 

Postup:

Na trošce oleje osmahneme nakrájenou červenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, pak nakrájené jarní cibulky na kolečka, drobně nasekanou chilli papričku, nakrájená rajčata. Ještě chvíli smažíme a než začne cibule růžovět, zalijeme vínem a vývarem, okořeníme a povaříme. Pak si vezmeme chňapku, tenkým pramínkem sypeme do hrnce krupici a pilně mícháme. Ztlumíme oheň a pozvolna vaříme. Pozor, směs hodně bublá a "vybuchuje". Když je kaše hladká a měkká, vypneme plotýnku a ještě dochutíme. Polenta má být výrazné chuti. Plech vytřeme olejem, nalijeme kaši, uhladíme a necháme ztuhnout. Pak krájíme čtverce, potřeme olejem a grilujeme z obou stran (použila jsem grilovací pánev). Podáváme s pečenou zeleninou, houbami,...
Houbová směs:
Na oleji nebo másle osmahneme cibuli na půlkolečka, přidáme překrájené houby, osolíme, opepříme, chvilku smažíme a když se začne z hub uvolňovat voda, zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina nevypaří.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář