Něco z Itálie
Příspěvky
Bruschetty (bruskety) ochucené
21. 8. 2013
Bruschetty jsou italské "topinky". Připravují se u nás nejčastěji z chleba ciabatta nebo jiného bílého chleba. Plátky nebo části chleba se opékají na olivovém oleji a horké obloží některou z náplní, existuje jich mnoho. Dietnější je opékat chléb nasucho a pak olejem jen pokapat.
Focaccia klasická
21. 8. 2013
Klasický recept, mnoho možných variant, pokaždé dobrota, vyzkoušejte :)
Panna cotta s červeným ovocem a bazalkovo - mátovým pyré
29. 7. 2013
Panna cotta je v překladu vařená smetana, takže žádné mléko, použijte opravdu smetanu. Jako červené ovoce jsem vybrala směs malin a lesních jahod. A bazalkovo - mátové pyré je úžasná tečka, která celý dezertík skvěle doladí :)
Tortellini v šalvějovém másle
8. 3. 2013
Tortellini jsou plněné těstoviny stočené do tvaru ouška. Prodávají se hotové, naplněné, stačí je jen uvařit podle návodu a rychlá, sytá a chutná večeře je během pár minut.
Nakládaná sušená rajčata
17. 2. 2013
Tohle je delikatesa, která se v Itálii hojně používá do různých pokrmů - pečiva, k masu, do omáček na těstoviny a pod. Kupovaná naložená rajčata jsou docela drahá. Zjistila jsem, že u nás v jedné zelenině, kde mají různé speciality včetně těstovin a sýrů, prodávají sušená rajčata bez nálevu, normálně na váhu, 100 g stojí kolem 30 korun a vyjde na jednu skleničku dobroty.
Ciabatta
17. 2. 2013
Asi nejznámější italské pečivo je ciabatta. Můžeme si ho lehce připravit v domácích podmínkách, stačí dodržet několik specifických požadavků při postupu :)
Oříšková zmrzlina
17. 2. 2013
Italská zmrzlina je pojem. Je vyrobená z kvalitních surovin. Základem je čerstvá smetana a žloutky. Neexistují náhražky v podobě škrobem zahuštěného mléka a podobně. Je hodně kalorická, ale to jí odpustíme, protože ta chuť, ta je prostě dokonalá :)
Pesto
17. 2. 2013
Nemohu u italské kuchyně opomenout tuto základní omáčku, pomazánku, pochutinu, doplněk pokrmů,...