Něco z Itálie
Příspěvky
Sofficini (sofičíny) - italské smažené taštičky
18. 1. 2015
Tyhle taštičky mě dostaly. Jednak výbornou chutí a jednak tím, že jsem při jejich výrobě musela skládat reparát. Při prvním pokusu mi totiž všechny popraskaly a nebylo se čím chlubit :D Tak jsem znovu procházela webový prostor, neuměle překládala z italštiny a konzultovala s kamarádkou. Výsledek můžete posoudit :)
Risotto al pomodoro - rajčatové rizoto
5. 12. 2014
Další z řady lahodných italských risott, je krémové, vláčné, šťavnaté.
Patate sabbiose - Pískové brambory
9. 11. 2014
Skutečně vypadají, jako by byly obalené v písku. Vyzkoušejte, jsou křupavé a moc dobré jako příloha :)
Salsa verde z oblasti Piemonte
21. 9. 2014
Salsa verde je italská "zelená omáčka", vyrobená z bylinek a dalších dobrot, která výborně doplní jakékoliv (nejlépe vařené) maso. Její kolébkou je právě Piemonte, odtud se rozšířila a cestou nabrala několik možností variací, ostatně jako každý dobrý recept ;-)
Panzanella
22. 7. 2014
Typické jídlo do horkých dnů, které si nosili italští rolníci na pole. Je to jídlo i salát zároveň, nasytí i osvěží.
Risotto s kopřivami a medvědím česnekem
18. 5. 2014
Na toto typicky jarní jídlo místo kopřiv klidně použijte listový špenát nebo mangold, bude také výborné, jako ostatně všechna vláčná a šťavnatá risotta italského typu :)
Lilek na parmský způsob (Melanzane alla parmigiana)
27. 4. 2014
Vynikající jídlo z lilků, pocházející z jihu Itálie. Prapůvodem byla pravděpodobně turecká musaka. Bez parmezánu by to nebyla parmigiana, nešiďte to :)
Hříbkové risotto (risotto ai fungi porcini)
12. 4. 2014
Vynikající italské jídlo, které můžete uvařit z čerstvých hříbků v létě a sušených v zimě.
Špagety alla puttanesca
10. 3. 2014
Výborné rychlé jídlo se zajímavým názvem. V italštině znamená puttanesca děvku, ale jeden z výkladů o původu názvu jídla se mi líbí nejvíc. Název by mohl vzniknout i z italského puttanata a znamená něco jako bezvýznamná maličkost, hloupost. Ten příběh je o restauratérovi jménem Sandro Petti, který potřeboval pozdě večer nakrmit nečekané hosty a tak přinesl, co měl ve spíži a udělal z toho tohle jídlo. Když ho hosté chválili, jen skromně pokrčil rameny - puttanata.
Pro nás to maličkost není, jídlo je výrazné chuti a zůstane trvale v našem rodinném repertoáru :)
Sugo pomodoro
22. 8. 2013
Alfa i omega italské kuchyně, základní omáčka, která se používá s těstovinami, na pizzu,...