Něco z Itálie
Příspěvky
Osso buco
26. 2. 2018
Osso buco je plátek telecí kližky včetně morkové kosti. Upravuje se dušením, čímž maso změkne tak, že jej lze odkrojit lžící. Až na něj někde natrefíte, neváhejte a kupte, stojí za to. :)
Gremolata (též gremolada)
11. 2. 2017
Gremolata(da) je italské bylinkové "ochucovadlo" z jemně nasekané plocholisté petržele, citronové kůry a česneku.
Frittata s cuketou
28. 9. 2016
Připomíná naši vaječnou omeletu, ale má mechovou strukturu, je vyšší a liší se i postupem. Zkuste, nám chutnala moc :)
Boloňská omáčka (Ragú alla Bolognese)
24. 1. 2016
Jedna z nejznámějších omáček, vzbuzuje jedny z nejvášnivějších diskuzí amatérských kuchařů. Je to tím, že existuje mnoho napodobenin, které se za ni pouze vydávají. Italové jsou velmi ortodoxní, co se týká dodržování použitých surovin a postupů u jejich receptů. Jejich zanícení chápu, k jejich kuchyni přistupuju nejen s nadšením, ale i s pokorou a obavou, zda jim to moc nekazím.
Na severu Itálie, odkud omáčka pochází, ji dělají z vepřového, na jihu zase přísahají na chuť hovězího.
Špenátové risotto
9. 8. 2015
Rafinovaně jednoduché a velmi chutné. Místo špenátu klidně použijte mangold, jen ho tepelně upravujte o chvilinku déle než špenát. Zásadně použijeme listový špenát, nejlépe čerstvý. Slavnou zelenou kostku mraženého protlaku už mnoho let vůbec nekupuju :)
Těstovinový salát s lilkem
4. 6. 2015
Italové také dělají těstovinové saláty, ale zcela jinak než my. Asi nikoho z nich by nenapadlo spojovat salát jogurtem, majonézou nebo zakysanou smetanou. Tento odlišný salát nám moc chutnal a určitě jsem ho nedělala naposledy :)
Crema pasticcera
3. 5. 2015
Italský vařený žloutkový krém, který je vynikající s ovocem, ale i na různé moučníky, dorty a pod.
Caponata
3. 5. 2015
Skvělé, v pokojové teplotě podávané zeleninové jídlo, které v Itálii konzumují jako předkrm s čerstvou bagetkou nebo na bruschetě. Naše dcery po ochutnání prohlásily, že to je přímo esence Itálie - všechno to nejlepší, co na italském jídle milujeme, je zde obsaženo :D
Někdy se podává jako zeleninová příloha k rybě nebo s těstovinami.