Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Malovaná roláda

4. 4. 2013

malovana-rolada.jpgSuroviny:

Tmavé těsto:

15 g másla

15 g moučkového cukru

1 bílek

15 g hladké mouky

10 g kakaa.

Světlé těsto:

4 vejce

120 g cukru

120 g mouky

špetka soli

Krém: jakýkoliv oblíbený do rolády, já jsem dělala z kaštanového pyré vyšlehaného s máslem, cukrem a kaší z mouky: Do 1/4 l mléka zamícháme 30 g polohrubé mouky, uvaříme hustou kaši a necháme přikryté vychladnout na pokojovou teplotu. Na máslové krémy musí mít všechny ingredience pokojovou teplotu!!

Postup:

Proužky nebo malování

Mouku a kakao smícháme a prosejeme. Metličkou smícháme změklé máslo s cukrem, až nám vytvoří krémovitě celistvou hmotu, přidáme bílek a vše smícháme.
Přidáme mouku s kakaem a mícháme, dokud se nám vše dobře nespojí.
Vytvořený krém nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a rozetřeme po celé ploše.
Pak celý papír i s těstíčkem zase položíme na stůl, aby se nám lépe pracovalo. Zubatou stěrkou uděláme šikmé proužky nebo místo natírání těsto dáme do zdobičky s malým otvorem a na papír kreslíme různé dekorace. Já jsem zkoušela něco jako kytičky . Pokud chcete psát nějaký nápis, pamatujte, že musíte psát zrcadlově. Pak plech i s papírem dáme do mrazáku, aby těsto úplně ztuhlo.

Piškot: Elektrickým šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem, dokud nezdvojnásobí svůj objem a nezbělají. Přidáme mouku, tuhý sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli a zlehka promícháme.

Poté vyndáme "proužky" z mrazáku a na ně rozetřeme piškotové těsto. Dáme péci do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme jen krátce, jen co těsto zpevní, aby zůstalo pružné a dobře se zatočilo. Necháme zcela vychladnout

Krém: Změklé máslo jsem ušlehala s moučkovým cukrem do pěny, po lžících zašlehala zchladlou kaši z mouky a ochutila 250 g kaštanového pyré, rovněž v pokojové teplotě.

Roládu potřeme krémem a opatrně zabalíme, zároveň odlupujeme pečící papír. Hotovo. Necháme ztuhnout v chladničce.

Pozn.: kaštanové pyré koupíte v e-shopech. Je vynikající a dá se z něj dělat spousta dobrot. Kromě krémů je výborné do pohárů a nepečeného cukroví. Doporučuju.

Inspirace: internet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář