Zeleninový crumble (krambl):
Crumble bývá většinou s ovocem - pod křupavou drobenkou se skrývají nejčastěji borůvky, rebarbora, ostružiny a pod. Zkusila jsem crumble naslano a měl úspěch :)
Suroviny:
Asi 1 kg rajčat
1 malá cuketa
100 g černých oliv
asi 10-12 měkkých plátků toastového chleba
výrazné sýry: kozí nebo ovčí nebo alespoň nivu v množství 200 g
olej
sůl, pepř
50 g sýra Gran Moravia nebo podobného navrch.
Postup:
Na trošce oleje osmahneme nakrájená rajčata a cuketku, chvilku podusíme, osolíme, opepříme. Plátky chleba po jednom rozmixujeme na strouhanku.
Nádobu na zapékání vyložíme papírem na pečení nebo silikonovou fólií. Na dno nasypeme trochu strouhanky z chleba, na to vrstvičku strouhaných sýrů (kromě Gran Moravia), zalijeme rajčaty z pánve, poklademe rozpůlenými olivami, opět zasypeme vrstvičkou sýra, zbytkem strouhanky a navrch nasypeme nastrouhaný sýr Gran Moravia.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, dokud nezezlátne povrch. Podáváme horké, můžeme s bílým jogurtem.